odmleczarzy-baner
odmleczarzy-baner
odmleczarzy-baner
previous arrow
next arrow

Przepisy

CZAS: 30 min.
STOPIEŃ TRUDNOŚCI: łatwe
PRODUKT: masło ekstra wiejskie

Ziołowe masło z grzankami

Grzanki pasują do wszystkiego, a jesienne, kremowe zupy zawsze podajemy z tym chrupiącym dodatkiem. Teraz możesz przygotować wyjątkowe grzanki, bo w wersji z ziołowym masłem. Wystarczy Masło ekstra wiejskie Rolmlecz, kilka dodatków i tę

Będziesz potrzebować:

  • 1 bagietka
  • pół kostki masła ekstra wiejskiego Rolmlecz 200g
  • szczypta soli (najlepiej ziołowej)
  • pół łyżeczki mielonego tymianku
  • pół łyżeczki mielonego majeranku
  • opcjonalnie: 2 ząbki czosnku lub łyżeczka czosnku granulowanego
  • do dekoracji – świeży szczypiorek

Masło wyjmij wcześniej z lodówki, aby osiągnęło temperaturę pokojową. Bagietkę pokrój na małe kromki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200℃.

Masło przełóż do miseczki, dodaj przyprawy i mieszaj intensywnie. Jeśli zdecydujesz się użyć świeżego czosnku, to ząbki obierz, przepuść przez praskę i połącz z masłem.

Kromki posmaruj przygotowanym masłem ziołowym i włóż na środkową półkę piekarnika (z funkcją pieczenia góra-dół) na ok. 8-10 min., aż grzanki staną się rumiane. Na ostatnią minutę możesz przenieść blaszkę na najwyższy poziom, ale trzeba pilnować, żeby grzanki się nie przypaliły.
Wyjmij z piekarnika i gotowe!
Nasza rada: Pozostałe masło możesz dekoracyjnie uformować za pomocą dwóch łyżek. Dodatkowo będzie świetnie smakowało ze świeżym szczypiorkiem lub – dla fanów pikantniejszego smaku – z płatkami chili.