odmleczarzy-baner
odmleczarzy-baner
previous arrow
next arrow
Mleko

Mleko na zdrowie!


Czy wiecie, że mleko ma wiele zalet prozdrowotnych? W szczególności jest dobrym źródłem wysokowartościowych białek, łatwo przyswajalnego tłuszczu, ważnych dla organizmu soli mineralnych (w tym wapnia i fosforu), szeregu witamin i innych składników. Jesienią mleko jest podstawą do przygotowania “złotego mleka”, napoju wzmacniającego naszą odporność, w którym dużą rolę odgrywa też kurkuma.
Już teraz warto zadbać o jego regularne picie i wejść silnym i zdrowym w nadchodzący sezon zimowy!
Przepis na “złote mleko” wywodzi się z tradycyjnej medycyny indyjskiej i jest coraz chętniej stosowane obok znanego wszystkim i klasycznego mleka z miodem.

A jak przygotować “złote mleko”? To bardzo proste!

Składniki na jedną porcję:


  • - 250 ml mleka Rolmlecz 3,2%
  • - łyżeczka mielonej kurkumy 
  • - łyżka miodu
  • - pół łyżeczki cynamonu
  • - plasterek świeżego imbiru
  • - opcjonalnie: szczypta pieprzu cayenne (jeśli chcemy się szybko rozgrzać)

Mleko wlewamy do garnka (najlepiej takiego z grubym dnem). Podgrzewamy, aż będzie bardzo gorące, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, zdejmujemy z ognia i przelewamy do kubka. Na końcu dodajemy miód i mieszamy aż do rozpuszczenia.
Nasza rada: Najlepiej jest pić “złote mleko” gorące, zaraz po przygotowaniu.

Kefir

CIEPŁO… CIEPLEJ… KEFIR!


Ufff… Jak gorąco. Lato zrobiło nam w tym roku bardzo ciepłe powitanie. Czasami aż za ciepłe. I to jest właśnie zadanie dla naszego kefiru, maślanki i jogurtów pitnych!


Tak się składa, że marka Rolmlecz ma cały segment produktów idealnych na upały.




To produkty fermentowane, takie jak kefir, maślanka czy jogurty pitne – cenione nie tylko za walory smakowe, ale również ze względu na wartości odżywcze i prozdrowotne. Znamy je od dawna! Wśród najważniejszych warto wymienić wzmacnianie układu odpornościowego i rozkładanie związków rakotwórczych oraz lecznicze oddziaływanie na układ sercowo-naczyniowy i przewód pokarmowy.

Poza tym warto wiedzieć, że bakterie fermentacji mlekowej przyczyniają się do przyswajania składników odżywczych, a także uczestniczą w syntezie witamin oraz zwalczaniu niepożądanej mikroflory w jelitach.

Nic, tylko pić!



Zdrowie zdrowiem, medycyna medycyną, ale tego lata najważniejsze, że chłodny kefir, maślanka i jogurty pitne w cudownie smaczny sposób gaszą nasze pragnienie. Im więcej stopni na termometrze, tym więcej ich spożywajmy.
Smacznego!

Źródła:
http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.ekon-element-000093605946

Produkty

Bez względu na porę roku, one zawsze będą pasować do Twojego jadłospisu. Sprawdź i przekonaj się, jakich smaków nie może zabraknąć w Twojej kuchni!

Serek z krówką to znany wszystkim smak, którym cieszymy się już od ponad 50 lat.

Jego sekret tkwi w najwyższej jakości świeżym mleku. I to właśnie nasze mleko jest podstawą całej rodziny produktów Rolmlecz sygnowanych legendarną krówką. Z dumą chwalimy się tym, co mamy najlepsze z mleka!

Mleko od krów pasących się w najczystszych regionach Polski to sekret smaku i prostego składu naszych produktów. A przekazywane z pokolenia na pokolenie tradycje mleczarskie sprawiają, że nasze produkty od lat pozostają niezmiennie pyszne.