odmleczarzy-baner
odmleczarzy-baner
previous arrow
next arrow

Przepisy

CZAS: 30 min.
STOPIEŃ TRUDNOŚCI: łatwe
PRODUKT: twaróg tłusty lub półtłusty

Szybki obiad dla każdego – kluski leniwe

Mało czasu i ochota na coś pysznego? Czas na kluski leniwe! Ich nazwa nie wzięła się bez powodu… Wystarczy chwila, żeby pyszny twaróg zamienić w smaczny obiad. I co najważniejsze, każdy się skusi, bowiem leniwe smakują równie dobrze na słodko, jak również w wersji wytrawnej

Będziesz potrzebować:

  • jedno opakowanie (200 g) półtłustego lub tłustego twarogu Rolmlecz
  • pół szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 450)
  • 1 jajko
  • szczypta soli

W misce umieścić twaróg, który rozdrabniamy widelcem. Dodać żółtko, szczyptę soli i większą część mąki, wymieszać. Białko ubić oddzielnie na piankę, nie za sztywną. Połączyć delikatnie z masą serową, najlepiej za pomocą szpatułki. Tak wyrobione ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę.

Z ciasta uformuj lekko spłaszczone wałeczki i potnij na skośne kawałki. Wrzucaj delikatnie do osolonej i gotującej się wody. Kluski gotuj ok. minutę i wyławiaj po wypłynięciu. Dokładnie odcedź i podawaj z wybranymi dodatkami.

Proponowane dodatki do podania

Na słodko – cukier wymieszać z cynamonem, posypać ciepłe kluski.

Na słono – kilka łyżek bułki tartej wsypać do garnka, dodać kilka łyżek masła i mieszać aż do rozpuszczenia. W zależności od pożądanej konsystencji dodać więcej masła lub bułki tartej.