Mało czasu i ochota na coś pysznego? Czas na kluski leniwe! Ich nazwa nie wzięła się bez powodu… Wystarczy chwila, żeby pyszny twaróg zamienić w smaczny obiad. I co najważniejsze, każdy się skusi, bowiem leniwe smakują równie dobrze na słodko, jak również w wersji wytrawnej
W misce umieścić twaróg, który rozdrabniamy widelcem. Dodać żółtko, szczyptę soli i większą część mąki, wymieszać. Białko ubić oddzielnie na piankę, nie za sztywną. Połączyć delikatnie z masą serową, najlepiej za pomocą szpatułki. Tak wyrobione ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę.
Z ciasta uformuj lekko spłaszczone wałeczki i potnij na skośne kawałki. Wrzucaj delikatnie do osolonej i gotującej się wody. Kluski gotuj ok. minutę i wyławiaj po wypłynięciu. Dokładnie odcedź i podawaj z wybranymi dodatkami.
Proponowane dodatki do podania
Na słodko – cukier wymieszać z cynamonem, posypać ciepłe kluski.
Na słono – kilka łyżek bułki tartej wsypać do garnka, dodać kilka łyżek masła i mieszać aż do rozpuszczenia. W zależności od pożądanej konsystencji dodać więcej masła lub bułki tartej.