Jak święta to ciasto, a jak ciasto to oczywiście świąteczny sernik! W tym wydaniu z aromatyczną wanilią, pomarańczą, zwieńczony polewą czekoladową. Król deseru na każdym świątecznym stole. Z naszym przepisem i produktami Rolmlecz po prostu musi się udać!
Ciasto:
Polewa:
Piekarnik nagrzej do 170℃ z opcją pieczenia góra-dół. Na najniższy poziom piekarnika wstaw żaroodporne naczynie wypełnione wrzątkiem – kąpiel wodna podczas pieczenia sprawi, że ciasto będzie gładkie, nie popęka i będzie aksamitne w smaku. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem i stopniowo dodawaj jajka, cały czas mieszając. Dodaj zmielony twaróg i miksuj na średnich obrotach.
Po połączeniu się składników dodaj śmietankę, ekstrakt i mąkę i połącz wszystko w gładką, jednolitą masę. Na samym końcu dodaj skórkę pomarańczową i całość wymieszaj szpatułką. Przełóż do naszykowanej tortownicy i wstaw do piekarnika na środkową półkę.
Piecz przez około 60 min., następnie wyłącz piekarnik, ostrożnie wyjmij naczynie z wodą i zostaw uchylone drzwiczki, tak aby stopniowo sernik zaczął się studzić. Wyjmij go z piekarnika po ok. 15 min. do całkowitego ostudzenia. W tym czasie nie zdejmuj obręczy tortownicy.
Przygotuj polewę rozpuszczając w kąpieli wodnej czekoladę i śmietankę. Tak przygotowaną polewę rozprowadź równomiernie na wystudzonym serniku i na koniec udekoruj wedle uznania.
Nasza rada: Najlepiej sernik przygotowywać dzień wcześniej i wystudzony włożyć na noc do lodówki. Dopiero na drugi dzień zdjąć obręcz i udekorować polewą.