Sezon na jabłka oczywiście przywodzi na myśl jabłecznik. A jak jabłecznik, to aromatyczny cynamon, rozpływające się w ustach ciasto i… serek waniliowy! Tak, dobrze czytacie, znajdziecie u nas przepis na wyjątkową wersję tego słynnego ciasta, z dodatkiem naszego słynnego serka z krówką. Po prostu idealne połączenie!
Piekarnik nastaw na 180℃ z opcją pieczenia góra-dół. Do miski przesiej mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj i dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło. Połącz składniki (możesz to zrobić z pomocą robota kuchennego). Następnie dodaj serek waniliowy Rolmlecz, połącz z masą, a na koniec całość posiekaj nożem i zagnieć. Ciasto powinno być elastyczne.
Podziel je na dwie części, a każdą z nich rozwałkuj na szerokość blachy. Pierwszą warstwę ułóż na spodzie blachy wyłożonym papierem do pieczenia.
Jabłka obierz, przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne. Tak przygotowane jabłka wyłóż na pierwszej warstwie ciasta i oprósz cynamonem. Przykryj je drugą warstwą ciasta, delikatnie dociskając i łącząc brzegi. Zrób na cieście kilka nakłuć widelcem i wstaw do piekarnika.
Piecz na środkowej półce ok. 45-50 min. aż ciasto będzie zarumienione. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Nasza rada: Ciasto również sprawdzi się świetnie z bitą śmietaną (ze śmietanki 36% Rolmlecz) oraz lodami.