Nie od dziś wiadomo, że nasi mleczarze mają swoje sekretne przepisy na wykorzystanie produktów w zaskakujący sposób. I tak znany wszystkim serek wiejski w wytrawnej wersji śniadaniowej, stał się bazą do… pysznych placuszków na słodko! Kilka minut i gotowe!
Wyjmij wcześniej serek wiejski i jajka z lodówki – powinny mieć temperaturę pokojową.
Serek wiejski, jajka i cukier wymieszaj w misce. Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj dokładnie łyżką.
Dużą patelnię rozgrzej i posmaruj delikatnie tłuszczem. Najlepiej użyj do tego pędzelka. Łyżką nakładaj porcje ciasta, zmniejsz ogień i smaż z obydwu stron na rumiano pod przykryciem.
Rada: Podawaj z sezonowymi owocami lub dodatkiem świeżej bitej śmietany na bazie śmietanki Rolmlecz 36%.