odmleczarzy-baner
odmleczarzy-baner
previous arrow
next arrow

Przepisy

CZAS: 20 min.
STOPIEŃ TRUDNOŚCI: łatwe
PRODUKT: serek wiejski

Przysmak dla dzieci – placuszki z serka wiejskiego

Nie od dziś wiadomo, że nasi mleczarze mają swoje sekretne przepisy na wykorzystanie produktów w zaskakujący sposób. I tak znany wszystkim serek wiejski w wytrawnej wersji śniadaniowej, stał się bazą do… pysznych placuszków na słodko! Kilka minut i gotowe!

Będziesz potrzebować:

  • jedno opakowanie serka wiejskiego Rolmlecz 2 jajka
  • niecałe pół szklanki (ok. 120 g) mąki pszennej (najlepiej typ 450)
  • 1 łyżka drobnego cukru lub ksylitolu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki dowolnego tłuszczu do smażenia placków

Wyjmij wcześniej serek wiejski i jajka z lodówki – powinny mieć temperaturę pokojową.

 

Serek wiejski, jajka i cukier wymieszaj w misce. Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj dokładnie łyżką.

 

Dużą patelnię rozgrzej i posmaruj delikatnie tłuszczem. Najlepiej użyj do tego pędzelka. Łyżką nakładaj porcje ciasta, zmniejsz ogień i smaż z obydwu stron na rumiano pod przykryciem.

Rada: Podawaj z sezonowymi owocami lub dodatkiem świeżej bitej śmietany na bazie śmietanki Rolmlecz 36%.