Jesienny wieczór i sezon na dynie – to gotowy pomysł na pożywny i gęsty krem z dyni. Rozgrzewa, jak mało co!
Przygotowaną dynię, po usunięciu niejadalnych części, pokroić w niewielką kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę. W większym garnku (w którym docelowo będziemy przygotowywać krem) roztopić masło, zmniejszyć ogień i zeszklić pokrojoną drobno cebulę. Dodać plasterki czosnku, dynię, ziemniaki i przyprawy i podsmażać kilka minut mieszając, aż warzywa lekko się zarumienią.
Po zagotowaniu dodać pomidory z puszki, wymieszać i gotować na małym ogniu jeszcze przez ok. 5 minut. Po tym czasie dolać mleko i zmiksować wszystko ręcznym blenderem.
Do podsmażonych warzyw wlać bulion, po zagotowaniu zmniejszyć ogień i na niewielkim ogniu gotować pod przykryciem 10 do 15 minut, sprawdzając czy warzywa są bardzo miękkie.
Rada: Podawaj z łyżką śmietany 18% Rolmlecz i prażonymi pestkami dyni. Jeśli chcesz, aby zupa była bardziej pikantna, możesz posypać ją płatkami chili.