odmleczarzy-baner
odmleczarzy-baner
previous arrow
next arrow

Przepisy

CZAS: 15 min.
STOPIEŃ TRUDNOŚCI: łatwe
PRODUKT: maślanka

Na chłodny wieczór – sycący krem z dyni

Jesienny wieczór i sezon na dynie – to gotowy pomysł na pożywny i gęsty krem z dyni. Rozgrzewa, jak mało co!

Będziesz potrzebować:

  • ok. pół kilograma świeżej dyni (po obraniu)
  • 250 g masła wiejskiego Rolmlecz
  • 200 g ziemniaków
  • pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklankę wcześniej przygotowanego bulionu
  • 1 szklankę mleka Rolmlecz
  • pół puszki krojonych pomidorów bez skórki
  • szczyptę soli i pieprzu
  • opcjonalnie łyżeczkę kurkumy i łyżeczkę słodkiej papryki

Przygotowaną dynię, po usunięciu niejadalnych części, pokroić w niewielką kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę. W większym garnku (w którym docelowo będziemy przygotowywać krem) roztopić masło, zmniejszyć ogień i zeszklić pokrojoną drobno cebulę. Dodać plasterki czosnku, dynię, ziemniaki i przyprawy i podsmażać kilka minut mieszając, aż warzywa lekko się zarumienią.

Po zagotowaniu dodać pomidory z puszki, wymieszać i gotować na małym ogniu jeszcze przez ok. 5 minut. Po tym czasie dolać mleko i zmiksować wszystko ręcznym blenderem.

Do podsmażonych warzyw wlać bulion, po zagotowaniu zmniejszyć ogień i na niewielkim ogniu gotować pod przykryciem 10 do 15 minut, sprawdzając czy warzywa są bardzo miękkie.

Rada: Podawaj z łyżką śmietany 18% Rolmlecz i prażonymi pestkami dyni. Jeśli chcesz, aby zupa była bardziej pikantna, możesz posypać ją płatkami chili.