Pożywne, smaczne i nasze polskie – mowa oczywiście o ziemniakach, które co roku jesienią przypominają o sobie w różnych smakowitych wersjach. U nas w tym roku przepis na aromatyczną, gęstą zupę krem z ziemniaków, której smak dodatkowo
Dokładnie umyj ziemniaki, obierz i dwa ziemniaki pokrój w cienkie plastry, a pozostałe pokrój w kostkę. Do garnka wrzuć masło i podsmaż na nim cebulę i pora. Zmniejsz ogień, dołóż ziemniaka w plastrach i chwile podsmażaj całość.
Gdy cebula będzie już rumiana, zalej wszystko bulionem, dodaj pozostałe ziemniaki i gotuj aż do ich miękkości.
Lekko ostudzoną zupę zblenduj na krem, dodając śmietanę. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Jeśli masz ochotę dodaj odrobinę kurkumy i chili – zupa zyska intensywny kolor i będzie bardziej wyrazista w smaku.
Nasza rada: Zupę podawaj z grzankami z masłem ziołowym – przepis na nie znajdziesz również na naszej stronie!